Forum: Kommentarer

Floken i Hellas

Det venstreradikale partiet Syriza vant valget i Hellas.

Les mer på siste.no/meninger

Helsereformen

Helseministeren presenterte fredag regjeringens konkrete opplegg for fritt behandlingsvalg.
Les med på siste.no/meninger

Antall lærere

Arbeiderpartiet er i ferd med å meisle ut en ny skolepolitikk.

Les mer på siste.no/meninger

Omsorg for fagbevegelsen

Høyres Arve Kambe mener at regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven vil øke organisasjonsgraden.

Les mer på siste.no/meninger

Olje og is i nord

De borgerlige partiene strides om oljeboring nordøst i Barentshavet.

Les mer på siste.no/meninger

Tendenser til krise

Regjeringen gjør klokt i å ha litt is i magen.

Les mer på siste.no/meninger

Trøbbel med asylsaker

Justisminister Anders Anundsen er i hardt vær.
Les mer på siste.no/meninger

Flere lærlinger

Regjeringen tar grep for å skape flere lærlingplasser.

Les mer på siste.no/meninger

«Ny» eldreomsorg

Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen innrømmer at Arbeiderpartiets eldreomsorg ikke har vært god nok.
Les mer på Siste.no

Forsvarets utfordring

Forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Forsvarsjefen ønsker mer penger til Forsvaret

Les mer på siste.no

Skolemat

Arbeiderpartiets helseutvalg vil gi skoleelever en lovfestet rett til skolemat.

Les mer på Siste.no

Handel på søndager

Ordinære butikker får holde åpent på søndager, dersom regjeringen får det som den vil. Foto: ANB-arkiv

Regjeringen vil gi en generell adgang til søndagsåpne butikker. Forslaget vekker kraftig motstand fra LO-forbundet Handel og kontor, deler av varehandelen og flere partier.

– Dette vil gi folk større frihet til å handle når det passer dem, sier næringsminister Monica Mæland (H). Regjeringen har ikke flertall for det som nå foreslås, men Venstre kommer til å gi ryggdekning for at kommunene selv skal få bestemme om vanlige butikker skal kunne ha åpent på søndager.

Du kan også følge de daglige kommentarene i denne sonen via Twitter

I dag er det i utgangspunktet forbudt å holde butikker åpne på søndager, men det er flere unntak. Vi kan søndagshandle i butikker på under 100 kvadratmeter, hagesentre, gartnerier og på typiske turiststeder. I tillegg er det stort uvalg av dagligvarer i kiosker og på bensinstasjoner.

Hensynet til de ansatte i varehandelen og vern om helligdagsfreden har vært de viktigste argumentene for å holde vanlige butikker stengt på søndager. Det er viktige hensyn som fortsatt er gjeldende. Regjeringen mener markedet selv må få bestemme. Det bør ikke være et avgjørende argument. Problemet er først og fremst at den såkalte Brustad-bua har gått ut på dato. Dessuten blir det forskjellsbehandling når hagesentre kan holde åpent, mens Maxbo og lignende varehus ikke kan få selge mange av de samme varene på søndager.

Men heller ikke regjeringens forslag er konsekvent. Brustad-bua skal nemlig forbli åpen på 12 helligdager og særskilte høytidsdager. Forstå det, den som kan. Varehandelen vil neppe lage fleksible løsninger eller skreddersy ordninger som bare brukes noen få dager i året. Her blir det enten fortsatt Brustad-bu hele året eller et større butikklokale som holdes stengt disse 12 dagene.

Det er ikke noe rop blant folk flest om søndagsåpne butikker. Varehandelen blir i tilfelle påført økte kostnader, noe som i neste omgang betyr økte priser i butikkene. Regjeringen burde ha gått i dialog med fagbevegelsen om å endre arbeidsmiljøloven slik at de ansatte i varehandelen får det samme lovvernet for helgearbeid som andre grupper har i dag. Det ville ha vært å ta HK-leder Trine Lise Sundnes på ordet. Hun åpnet nemlig for en slik løsning våren 2013.

Mye tyder på at vi får en ny bastardløsning. Det vil bli resultatet dersom Venstre får gjennomslag for at kommunene skal bestemme. Mange steder i landet vil kommuner som i utgangspunktet er negative bli presset til å holde søndagsåpent dersom nabokommunen gjør det. Her bør det være nasjonale kjøreregler som sørger for likhet i landet. Det er misforstått lokaldemokrati å gi ansvaret til kommunene. Og det blir udemokratisk å gi Venstre så mye makt.

Annonse