Hellas og EU

Restene av Akropolis kan stå som et symbol på situasjonen i Hellas. Foto: ANB-arkiv

Hellas sender nye sjokkbølger over Europa. Om tre uker går grekerne til valgurnene. Det venstreradikale valgforbundet Syriza er favoritt til å vinne nyvalget. Da blir resultatet en ny konfrontasjon med EU.

– Kutt- og sparepolitikken har bare dager igjen, lover Syrizas Alex Tsipras. Han vil reforhandle vilkårene i støttepakken overfor Hellas. Målet er å redusere kravene om innstramming i offentlige utgifter og strekke ut planen for nedskriving av statsgjelden. Men det er lettere sagt enn gjort, for troikaen som står bak støttepakken er lite villig til å forhandle på nytt. Det er EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet som utgjør denne troikaen.

Du kan også følge de daglige kommentarene i denne sonen via Twitter

– Nyvalg forandrer ingenting i de avtalene som en inngått med den greske regjeringen, sier den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble. Han mener det ikke finnes noe annet alternativ enn å hjelpe Hellas med å hjelpe seg selv på veien til reform. Hvis grekerne tar en annen vei, er det ingen andre som vil ta oppvasken.

Den greske økonomien er nå inne i en forsiktig oppgang etter sju år med fall. Men arbeidsløsheten er på 27 prosent, statsgjelden er skyhøy og produksjonen er fortsatt mye lavere enn den var før krisen.

I ettertid er det lett å se at grekerne fikk euro på falske premisser. Derfor kan det tenkes at Hellas går ut av eurosamarbeidet. Det vil paradoksalt nok føre til at euroen blir mer attraktiv i de EU-landene som holder økonomisk orden i eget hus.

Mer trolig er det imidlertid at EU og Hellas finner en pragmatisk løsning. Men det blir vanskelig å få til dersom det blir skapt urealistiske forventninger i den kommende valgkampen. Selv om Syriza ligger an til å bli den største partigrupperingen i parlamentet, er det høyst uklart hva slags koalisjonsregjering Hellas vil få.

Det hører med til historien at populistiske partier av ulik farge er på frammarsj i Europa. I sør ropes det om mer penger. I nord er budskapet det motsatte. Makthaverne i EU får dermed mindre spillerom.

Et gresk krav om reforhandling vil nok bare føre til at tiden går og at Hellas er like langt, for ikke å si kort. Samtidig kan det bli enda mer uro i finansmarkedene, hvor det ble reaksjoner med en gang beskjeden om nyvalg kom. Faren er at krisen kan spre seg til andre EU-land, som Italia og Spania.

Hele EU-konstruksjonen kan da få et skudd for baugen. EU har riktignok bygd opp en større beskyttelse for det europeiske banksystemet, men dette systemet vil neppe være tilstrekkelig dersom krisen blir omfattende. Da må EU-landenes skattebetalere ta regningen. Her er det ingen gratis lunsj.

Vist 381 ganger. Følges av 2 personer.
Annonse

Nye bilder