Om å gjøre en forskjell

Statsminister Erna Solberg brukte nyttårstalen til å snakke om å gjøre en forskjell. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

– Vi kan alle gjøre en forskjell. Det var hovedbudskapet i nyttårstalen til statsminister Erna Solberg. Hun tok utgangspunkt i av at vi mennesker er til for hverandre. I løpet av det første drøye året som statsminister har Erna Solberg møtt mange enkeltmennesker som gjør en forskjell for andre.

Statsministeren roste legen Silje Lehne Michalsen som jobbet med å hjelpe mennesker i desperat kamp mot Ebola-smitten. Hun reddet liv, men var nær ved å ofre sitt eget. Statsministeren trakk også fram Knut Granheim som under høstflommen ledet evakueringen av Odda. Han var øyevitne til at sitt eget hus ble tatt av vannmassene. Dette var bare to av skjebnene Erna Solberg brukte som eksempler i nyttårstalen.

Du kan også følge de daglige kommentarene i denne sonen via Twitter

Det var elegant av statsministeren å snakke om at vi alle kan gjøre en forskjell. De borgerlige partiene gikk jo til valg på at det samme budskapet høsten 2013. Flertallet av velgerne ville ha en forandring, og landet fikk dermed en Høyre/Frp-regjering som støttes av KrF og Venstre.

Men skal vi tro meningsmålingene, så er det mange velgere som ikke er fornøyd med resultatet. Nå er det riktignok for tidlig å felle endelig dom etter bare et drøyt år i maktens korridorer, men det er uansett et tankekors at regjeringen fikk trøbbel med statsbudsjettet for 2015. Det skulle være den store svenneprøven.

Erna Solberg brukte nyttårstalen til å poengtere at regjeringen nå styrker velferdsordningene for kreftpasienter og funksjonshemmende. Det skjer ved at kreftpasienter får en fast koordinator og gjennom en lovfestet rett til brukerstyrt personlig assistanse. Dette er positive grep som ingen politikere er uenig i, men det er altså nå det skjer. Samtidig er det politisk «ufarlig» for statsministeren å skryte av denne innsatsen.

Vi har lenge visst at oljeaktiviteten en dag ville passere toppen. Statsministeren mener mye tyder på at det nå har skjedd. Det er bred enighet om at nye næringer må bidra til å bære velferdsordningene og løfte landet videre. Erna Solberg mener svaret er å gjøre det mer lønnsomt å investere i nye norske arbeidsplasser.

Hun nevnte ikke formuesskatten med ett ord, men ingen kan være i tvil om at statsministeren ønsker å ytterligere kutt. Det ligger samtidig i kortene at den norske selskapsskatten bør senkes for at ikke Norge skal tape for mye terreng til våre naboland.

Spørsmålet blir hvilke andre skatter som da må settes opp. Dette blir en vanskelig politisk nøtt, om enn i noe ulik grad, for alle partiene. Eldrebølgen vil snart vil skylle inn over oss. Da må nok skattene settes opp. Alternativet er å skape økte forskjeller.

Vist 310 ganger. Følges av 3 personer.
Annonse

Nye bilder