Ernas plan

Høyres landsmøte:

Høyres leder, Erna Solberg, fortalte partiets landsmøte at hun har en plan: Et borgerlig flertall i Stortinget etter valget til høsten, skal gi en borgerlig regjering. Hvordan den planen skal settes ut i livet, er selvsagt like uklart etter partilederens landsmøtetale, som det var før.

For de partiene som må samarbeide for å sikre en borgerlig regjering, vil ikke. KrF og Venstre vil ikke ha noe med Frp å gjøre, og Frp vil ikke vite av en regjering partiet ikke selv er en del av. Det er dette politiske landskapet Ernas plan vil møte dersom de rød-grønne mister flertallet. Dessuten er det slett ikke noen politisk naturlov at et borgerlig flertall på Stortinget resulterer i borgerlige regjeringer. Fra 1986 til 2005 hadde Ap regjeringsmakt i nesten 13 år mens det var borgerlig stortingsflertall.

Høyre skal føre valgkamp på skatt, skole og samferdsel, sa Erna Solberg. Det er kjente Høyre-saker som partiet har hatt suksess med før. Problemet er imidlertid at når Høyre-lederen skal ut i valgkampen, er det ikke politikken hun blir spurt om, men hvem hun skal samarbeide med. Det er helt betimelig, for valg av samarbeidspartner er også et valg av politikk. Årsaken til at sentrumspartiene aldri har villet samarbeide med Frp er jo ikke at de ikke liker Siv Jensen eller Carl I. Hagen. Årsaken er at den politiske avstanden er for stor. Derfor må Høyre velge. Det blir smertefullt, men alternativet ser ut til å bli et stadig mindre parti som skvises mellom sentrum og høyrepopulistene.

Det er Frp som stjeler Høyres velgere. Det har ikke dagens partiledelse noe svar på. Per-Kristian Foss prøvde seg for en tid tilbake med å si så tydelig det går an uten å si det, at Høyre foretrekker sentrum. Nå sier han at Høyre må opp i minst 20 prosents oppslutning for å ha styrke nok til å gå i regjering. Begge deler likte Erna Solberg svært dårlig, like fullt er det nok sant. Høyre har møtt konkurransen fra Frp med å stryke partiet på ryggen. Slik henter man ikke tilbake velgere som har gått seg bort. Høyre må vise velgerne hva som skiller et konservativt parti som ifølge Solberg ikke er et protestparti, men et styringsparti, fra et høyrepopulistisk protestparti.

Erna Solberg raljerte over regjeringens krisepolitikk i landsmøtetalen. Det må hun ha lov til. Når hun framstiller krisetiltakene som gaver til offentlig sektor og straffeekspedisjoner mot private bedrifter, holder imidlertid ikke framstillingen utenfor landsmøtesalen. For Høyre har jo stemt for alle regjeringens pakker. Det eneste som monner som Høyre har foreslått i tillegg, er lavere arbeidsgiveravgift mens krisen pågår. Det er med respekt å melde, magert.

Vist 251 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder